Loading...

Concept

Concept 2017-06-16T21:21:35+00:00

Project Description

concept

Ieder goed lopend product is ooit begonnen als concept. Een idee dat men kreeg dat inspeelde op bepaalde behoeftes van de consumenten. Ook dit semester is mijn kennis weer aan de tand gevoeld en hebben we een gaaf project gemaakt. Dit begon allemaal vanuit een concept dat ontstond door onze talloze brainstorm sessies en onderzoeks uren.

Problemen in de wijk

Onderzoek in de wijk

De coördinaten van een plek in Eindhoven en de opdracht “onderzoek de locatie en ga op zoek naar problemen”. De coördinaten die ik kreeg bleken in een Woenselse wijk te liggen genaamd Vlokhoven, een gebied in Eindhoven dat bekend staat voor zijn onrust en criminaliteit. Na het spreken van een aantal buurtbewoners bleek al snel dat ook zei niet te spreken waren over de huidige stand van zaken in de wijk. Er waren veel inbraken en er werden auto’s in de brand gestoken, ook had een van de bewoners het over overlast van graffiti en vuil dat op staat gedumpt werd. Een van de dingen die nog meer speelde was dat de mensen elkaar niet goed kende, en dat daardoor de sociale controle erg laag lag.

Wat ik hieruit concludeerde was dat er veel gedaan moest worden aan de veiligheid van de mensen en die van de wijk. Na dit veld onderzoek ben ik aan de slag gegaan met brainstormen naar ideeën die dit probleem zouden kunnen verhelpen. Door dit onderzoek kwam ik uit op een probleemstelling, vanuit deze probleem ben ik onderzoek gaan doen.

Probleemstelling

“Tijdens mijn bezoek aan de wijk vlokhoven, liggend in woensel noord-oost bleek er veel vandalisme en misdaad in de wijk plaats te vinden..”

Onderzoek

Om een breder beeld te krijgen van probleem wijken ben ik online bieb onderzoek gaan doen. Ik wilde meer te weten komen over vergelijkbare wijken en de oplossingen die zij gebruikte om dit probleem op te lossen. Een van mijn conclusies uit dit onderzoek was dat de sociale cohesie en sociale controle erg laag lag een stadse wijken als deze. In dorpen waar de sociale controle een stuk hoger ligt zijn de ouders veel sneller geneigd om hun kinderen zonder problemen de straten op te sturen om te spelen, of om naar school te gaan. Naarmate de wijk meer stads word, word de sociale controle lager en voelen de mensen zich ook minder veilig. Dit is iets wat ik wilde gaan veranderen en dus kwam ik met een design challenge.

Design challenge

Ontwerp een online platform waarmee de mensen uit de wijk vlokhoven een community kunnen creëren en elkaar snel kunnen waarschuwen als er onenigheden zijn in de buurt. Op deze manier ontstaat er een “dorpse” sfeer in de wijk waarin sociale controle hoog is en het een veiligere wijk word voor iedereen.

Conclusie

Uit veld en bieb onderzoek is gebleken dat op plekken waar de sociale controle hoog ligt zoals in dorpen, minder problemen ontstaan en dus de wijken veiliger zijn voor de bewoners. Dit is wat ik wilde creëren met mijn concept voor een online platform om de sociale controle te verhogen.

Het was een interessant mini project waarin ik veel geleerd heb over het feit dat daadwerkelijk de straat op gaan en gewoon met mensen praten over de problemen die zij ervaren, zo veel verschil kan maken in het beeld dat je krijgt bij het bedenken van een concept. Het geeft een gevoel van inleving dat ik niet zou hebben gekregen als ik alleen maar online op zoek gegaan was naar informatie.

Start Opad

Na de eerste drie weken zijn er teams gevormd binnen de klas, ik ben samengevoegd met mijn huidige team omdat deze allemaal ongeveer het zelfde onderwerp hadden of de zelfde richting in wilde. Om van verschillende ideeën een geweldig concept te maken zijn we gestart met kiezen van een onderwerp. Dat is uiteindelijk Eenzamen ouderen geworden.

Brainstormen

Vanuit het onderwerp zijn wij gestart met een aantal brainstorm sessies. Los van de standaard woord web brainstorm hebben we ook andere manieren toegepast. Een van deze sessies hield in dat er per persoon 30 verschillende ideeën bedacht moesten worden zodat we los van elkaar creatief moesten zijn om tot een idee te komen. Deze manier was erg goed voor de divergerende fase aangezien we op deze manier heel veel verschillende ideeën bij mekaar kregen.

Valuefit van het concept

Wat is het probleem?

n Nederland zijn er maar liefst meer dan 4,1 miljoen 55-plussers waarvan meer dan 1 miljoen zich eenzaam voelt. Van hen voelen 200.000 zich zelfs extreem eenzaam en hebben slechts 1 keer per maand sociaal contact.

Pains

  • Weinig contact met familieleden.
  • Weinig contact met omliggende.
  • Last van lichamelijke beperkingen.

Pains

  • Eenzaamheid verminderen.
  • De stap tot contact zoeken verkleinen.
  • Ouderen in contact brengen met familie en omliggende.

Kansen Kansen Kansen

Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 4 ouderen eenzaam is, dit is natuurlijk een veelte groot getal. Veel van deze eenzaamheid komt door het sociaal isolement waar deze mensen tegenaan lopen. Ze hebben geen tot weinig contact met familie of omliggende, en daar willen wij een verandering in brengen. Wij gaan een digitale brug bouwen tussen deze mensen om zo de eenzaamheid te verminderen.

Uiteindelijke concept

In een tijd waarin ouderen meer en meer gedistantieerd zijn van hun geliefden en waar de eenzaamheid een hoogtepunt heeft bereikt, willen wij de brug creëren tussen jong en oud en families weer dichter bij elkaar brengen. oPad biedt de ideale oplossing voor ouderen boven de 70 die hun familie niet meer zo veel zien als ze eigenlijk zouden willen

oPad is een tablet speciaal gemaakt voor ouderen, waarmee zij een tablet omtoveren naar een interactief communicatieplatform. Het is makkelijk te gebruiken voor iedereen, van leek tot dagelijkse technologie gebruiker.

Wat ik heb geleerd
Algemeen

Goede ideeën komen niet vanzelf, dat is een ding wat ik heb geleerd dit semester. Onderzoek, brainstorm sessies en de straat op gaan om je in te leven in de situatie zorgen uiteindelijk voor het breedste beeld om een top concept neer te zetten. Ik heb geleerd dat je doormiddel van de pains en gains en de design challenge te combineren je concept duidelijk in beeld krijgt, en de behoeften van de consument snel duidelijk worden. Dit heb ik dit semester voor het eerste toegepast maar ga ik in de toekomst zeker gebruiken. Het zorgt voor een beter beeld van de situatie, waardoor je tot een beter concept komt.

 

Conclusie

Door echt de straat op te gaan en in te leven in de problemen die spelen, kreeg ik een beter beeld van de situatie en dat heeft mij erg geholpen bij het bedenken van een top concept. Door veel te itereren op de ideeën die we hadden en niet meteen te gaan voor het eerste idee dat we hadden kwamen we uit op een veel beter concept.